Wednesday, March 2, 2011

AL-QIYADAH (AT-TAKLIF LA TASYRIF)

[Management_Board_3831143_.jpg]
بسم الله الرحمن الرحيم

السلام عليكم ورحمة الله وبركته. الحمد لله رب العالمين وبه نستعين، ولا عدوان إلا على الظالمين. اللهم صل على محمد وعلى أهليه وصحبه اجمعين.

Pertama-tamanya, ingin saya memohon maaf kepada semua orang yang mengenali al-fakir ini… pada entry kali ini, ingin saya kongsikan sebuah konsep yang disebut dalam ilmu fiqh al-haraki sebagai القيادة التكليف لا التشريم yang saya kira perlu dinilai oleh semua manusia terutamanya mereka yang kini bergelar mas’ulun ‘anir ra’iyyatin… Artikel di bawah ini saya petik dan edit dari sebuah blog murabbi dakwah pemuda di Malaysia…

Menjawat atau menyandang status sebagai seorang pemimpin di pelbagai peringkat dalam sesebuah organisasi, mestilah dengan segala keupayaan dan kelayakkan yang diiktiraf oleh syara'  serta berpandukan petunjuk Al-Quran dan As-Sunnah.

Kepimpinan (Al Qiadah) bukanlah satu kemuliaan atau kebanggaan (Tasyrif) tetapi ia adalah tanggungjawab dan amanah (Taklif).


عن أبى ذرّ قال: قلت يا رسول الله ألا تستعملنى فضرب بيده على منكبي ثم قال: " يا أبا ذرإنك ضعيف وإنها أمانة وإنها يوم القيامة خزي وندامة إلا من أخذها بحقها وأدّى الذي عليه فيها.

Maksudnya: Daripada Abu Zar katanya: Aku bertanya: “Wahai Rasulullah! Tidakkah mahu engkau melantikku?”. Baginda menepuk bahuku dan bersabda: “Wahai Abu Zar, Sesungguhnya engkau ini lemah, sedangkan jawatan itu adalah amanah. Ia pada hari akhirat nanti adalah kerugian dan penyesalan, kecuali sesiapa yang mengambilnya dengan kelayakan dan menunaikan apa yang menjadi tuntutannya."

(Riwayat Muslim)

Berasaskan realiti ini , janganlah sesiapa dalam kalangan masyarakat mahupun mahasiswa atau ahli dalam sesebuah organisasi memanjat tangga kepimpinan ini dengan gopoh dan rakus. Perhatikan bilah-bilah anak tangga dengan teliti dan cermat serta melangkahlah dengan tertib agar tidak termengah dan mencederakan diri sendiri mahupun orang lain.

Apatah lagi dalam keadaan permukaan anak tangga yang licin dan mudah tergelincir. Kesabaran dan kematangan dalam mengambil langkah dan memutuskan sikap adalah dua elemen penting yang dilihat mampu memperkasakan institusi kepimpinan ini.

عن أبى موسى قال: دخلت على النبى صلى الله عليه وسلم أنا ورجلان من بني عمي فقال أحدهما: يا رسول الله أمرنا على بعض ما ولاك الله, وقال الأخر مثل ذلك فقال عليه الصلاة والسلام "إنَّا والله لا نولِّى هذا العمل أحدا سأله أو أحدا حرص عليه

Maksudnya : Dari Abu Musa RA, Aku menemui Nabi saw. bersama dua orang lelaki dari sepupuku. Seorang dari keduanya berkata: Wahai Rasulullah, angkatlah kami sebagai pemimpin atas sebahagian wilayah kekuasaanmu yang telah diberikan Allah azza wa jalla! Yang satu lagi juga berkata seperti itu. Lalu Rasulullah saw. bersabda: Demi Allah, kami tidak akan mengangkat seorang pun yang meminta sebagai pemimpin atas tugas ini dan tidak juga seorang yang tamak utk memperolehinya.


(Riwayat Bukhari, Muslim dan Ahmad)

Janganlah kita menjawat atau menyandang status kepimpinan dengan pengaruh pidato atau populariti, begitu juga tidak dengan pengaruh senioriti dan downline. Sebaliknya sandanglah melalui thiqah atau kepercayaan yang diberikan oleh ahli dalam sesebuah organisasi atau rakyat yang dinaunginya berasaskan kelayakan dan keupayaan syar'ie.

Thiqah ini pula bukan dibina melalui penonjolan imej dan pembiayaan komunikasi kita dengan ahli ( kerana ia boleh dilakonkan dengan aksi-aksi hipokrit menjelang pilihanraya atau tempoh perubahan pimpinan seperti mesyuarat tahunan organisasi ) tetapi lahir dari kesungguhan berjuang dan keikhlasan berkorban. Bertunjang pula di atas ketaqwaan yang tinggi dan Himmah (wibawa) yang tinggi.

Memberi laluan kepada yang layak memimpin dalam keadaan kita adalah calon popular adalah jauh lebih bermaruah daripada kita terus menandingi jawatan kepimpinan tersebut. Tidak memegang jawatan bukanlah bermakna kita tidak boleh menyumbang kepada Islam dan organisasi yang memperjuangkannya.

Demikian juga mengambil tanggungjawab sebagai seorang pemimpin setelah mendapat thiqah dari ahli dan jamaah (organisasi) adalah mempamerkan ia sebagai seorang pemimpin yang ada kesungguhan berjuang dan himmah yang tinggi.

Mesyuarat dan gerak kerja organisasi adalah medan untuk bermuhasabah, mengatur strategi, memperkasakan dalaman organisasi, membina kader (pelapis kepimpinan) dan memberi amanah (tanggungjawab) kepada yang berhak dan layak. Jangan sekali kali dijadikan medan ini sebagai papan percaturan politik peribadi dan kelompok yang sangat dinilai hina oleh syara' .

Perwakilan semestinya matang menilai dan memilih saf kepimpinan yang akan menerajui organisasi mengharungi badai perjuangan membelah episod cabaran baru dunia global hari ini.

Tidak didorong oleh sebarang sentimen yang asing dari apa yang kita pelajari melalui skema (manhaj) pentarbiyyahan organisasi, yang kita timba selama ini melalui usrah dan kuliah di pelbagai peringkat.

Calon kepimpinan pula tidak meminta diundi atau dipilih dengan pelbagai penampilan dan lobi yang tidak berasaskan keupayaan dan kelayakkan sebenar. Justeru ia hanyalah hipokritisme yang akan merosakkan parti dan dirinya sendiri.

عن عبد الرحمن بن سمرة عن رسول الله صلى الله عليه وسلم " يا عبد الرحمن لا تسأل الإمارة فإنَّك إن أوتيتها عن مسألة وكلت إليها وإن أعطيتها من غير مسألة أعنت عليها

Maksudnya: Daripada Abdul Rahman bin Samurah, daripada Nabi SAW sabdanya: “Wahai ‘Abd ar-Rahman! Jangan engkau meminta jawatan pemimpin. Sesungguhnya jika engkau diberikannya dengan permintaan maka engkau dibebankan (tidak ditolong). Sekiranya engkau diberikannya tanpa permintaan maka engkau dibantu (oleh Allah)

(Riwayat Bukhari dan Muslim, Abu Dawud, Tirmizi, Nasaie dan Ahmad)

Sekian sahaja entry update blog saya untuk kali ini. Diharapkan supaya penulis dan pembaca dapat sama-sama mengambil iktibar dari nukilan yang berhujah tersebut. Wallahu ta’ala a’lam.

ما اصابك من حسنة فمن الله وما اصابك من سيئة فبنفسك... اسيف جدا على كل حال...

Segala yang baik hanya dari Allah, yang lemah dan buruk itu dari kekurangan diri saya sendiri... Mohon maaf atas segala perkara… Semoga berjumpa pada masa akan datang… Assalamualaikum warahmatullahhi wabarakatuh…

No comments:

Post a Comment